Numrush

Startup QuiQui laat drones kleine bestellingen bezorgen voor slechts één dollar

Bewoners van the Mission District in San Francisco hoeven binnen een aantal maanden niet meer naar de apotheek voor hun medicijnen; ze laten dit gewoon over aan een drone! Jawel, een nieuwe startup in de VS zet drones in voor het bezorgen van kleine pakketjes in de buurt.

De startup genaamd QuiQui (uitgesproken als: ‘Quicky’) maakt handig gebruik van een recente gerechtelijke uitspraak waarin is bepaald dat commerciële drones legaal mogen vliegen onder 500 feet (zo’n 150 meter). De dienst haalt kleine bestellingen op – zeg, medicijnen van de plaatselijke apotheek die je bijvoorbeeld niet op kunt halen omdat je ziek in bed ligt – en brengt deze naar jouw voordeur voor slechts één dollar.

De drones van QuiQui zullen hoog genoeg vliegen om bomen en elektriciteitskabels te ontwijken, en halen voordeel uit het relatief vlakke landschap van de buurt. Oprichter van het bedrijf, Joshua Ziering vertelt:

The Mission is pretty devoid of tall buildings, so we don’t have to worry about navigating dusty alleys between skyscrapers, or wondering whether there’s window washing on a certain day–all the logistics of tall buildings.


Ziering en zijn team werken hard om de consumentendrones te verbeteren: “We want to make something more reliable and with higher redundancies than your average garden variety drone.” Om diefstal en misbruik van de drones tegen te gaan zullen de onbemande vliegtuigjes altijd op zijn minst zes meter hoog blijven vliegen. De drones zullen dan ook niet bij de voordeur landen maar de bestellingen letterlijk laten vallen op je deurmat.

Dat is ook precies de reden waarom de technologie zich goed zou lenen voor het bezorgen van medicijnen; de kleine plastic flesjes of strippen met pillen kunnen gemakkelijk tegen een stootje, en zullen niet pijn doen wanneer ze op je hoofd terechtkomen, althans, dat denkt Ziering. Of hij daar gelijk in heeft is de vraag, want als een product van zes meter hoogte naar beneden valt kan de snelheid enorm toenemen; wat best wel eens zou kunnen leiden tot een flinke klap.

Wanneer de drone arriveert kunnen gebruikers een bijbehorende app openen en simpelweg swipen om de bestelling te bevestigen. De drone zal vervolgens het pakketje op je deurmat – dan wel je handen, of minder gunstig: op je hoofd – laten vallen. In eerste instantie begint het bedrijf met een beperkte selectie aan producten om het systeem uit te testen in de buurt. Ook de kosten zullen in het begin laag liggen om de dienst aantrekkelijker te maken in de testfase.

Hoewel het gebruiken van drones voor het bezorgen van kleine producten erg nuttig kan zijn is het nog wel de vraag of het systeem van QuiQui daadwerkelijk een succes zal gaan worden. Het bewust laten vallen van producten zal best wel eens kunnen gaan zorgen voor veel kritiek, het is immers niet de manier waarop consumenten nieuwe producten willen ontvangen. Het zal me dan ook erg benieuwen hoe de bewoners van the Mission District zullen gaan reageren op de bezorging van hun eerste bestellingen via de dienst!