Steeds meer ouders bezorgd om online privacy van hun kinderen

Online privacy is anno nu een hekel onderwerp. Steeds meer kinderen krijgen al in de wieg een smartphone in hun handen gedrukt en groeien op met toegang tot het Web. Ook de ouders van kinderen delen vaak met trots foto’s van hun kroost op sociale media. Nu steeds meer bekend is over de kwetsbaarheid van online privacy, wordt het tijd dat ouders zich bewust zijn van de gevaren van online delen.

Onderzoek

Uit een onderzoek van online community 24Baby.nl blijkt dat privacy-zorgen een steeds grotere rol spelen onder de ouders. Meer dan duizend aanstaande en jonge ouders werd gevraagd naar hun socialmedia- en smartphonegebruik. Maar liefst 57% van de ouders geeft aan dat ze zich weleens zorgen maken om de privacy van hun kind wanneer zij foto’s van hen delen op sociale media.

Ouders die niet de foto’s van hun kinderen delen, willen vooral hun privacy waarborgen. Ook maken ouders zich zorgen om misbruik door anderen of beseffen zij dat een foto ‘voor altijd’ op internet zal staan. Toch kan het merendeel van de onderzochte ouders niet de verleiding van online weerstaan. 59% van de ouders deelt foto’s op een of meerdere online kanalen. Zij delen graag foto’s omdat zij trots zijn op hun kinderen en dat graag delen. Hierbij gaat het met name om foto’s van mijlpalen en de ontwikkeling van het kind.

Keerzijde

Om de haverklap delen trotse moeders foto’s van hun zwangere buik op sociale media. Zo blijkt dat 41% online een zwangerschapsaankondiging doet en 29% van de moeders foto’s van de zwangere buik deelt of dit van plan is. Veel ouders zien sociale kanalen als een mooie bron om ervaringen te delen en tips te krijgen. 1 op de 3 ouders geeft echter aan dat zij zich weleens veroordeeld voelen of onzeker. Daartegenover staat ook dat een ruime 76% van de ouders zich irriteert aan andere papa’s en mama’s online. Zij zegen dat andere ouders te vaak iets over hun kinderen posten.

Risico’s

Met het onderzoek wil 24Baby.nl bewustwording creëren onder de ouders. Koen de Bakker, socialmedia-expert bij 24Baby.nl, vertelt: “Het is belangrijk dat jonge ouders zich bewust zijn van de risico’s. Als je hier niet op let, is de kans namelijk groot dat jouw foto’s een groter publiek bereiken dan je misschien wilt.”

Wil je beter letten op de online privacy van je kinderen? Dan is het vooral belangrijk dat je goed naar de privacyinstellingen van je sociale media kanalen kijkt voor je iets plaatst. Staat alles bijvoorbeeld op ‘openbaar’ of kunnen alleen je vrienden je posts zien? Zorg er ook voor dat je locatievoorzieningen uitstaan en let op welke vriendschapsverzoeken je accepteert. Zie hier meer tips van 24Baby.nl.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek:

Bron: 24Baby.nl