Steenrijke oliefamilie Rockefeller stopt met fossiele brandstoffen

Ze werden in de 19e eeuw steenrijk met hun oliemaatschappij Standard Oil, maar de beroemde familie Rockefeller zal geen geld meer investeren in fossiele brandstoffen. De Rockefellers zien geen toekomst meer in de olie- en kolenindustrie en zullen gaan investeren in schone alternatieven.

De komende jaren zal de familie hun belang van 50 miljard dollar in de vervuilende industrie afbouwen.

Het besluit van de Rockefellers is het gevolg van de samenwerking die de familie aangaat met 800 andere investeerders en diverse gezondheidsorganisaties en steden. Het samenwerkingsverband gaat zich de komende jaren hard maken voor schone alternatieven voor energieopwekking.

De samenwerking komt tot stand aan de vooravond van  een grote klimaattop die deze week in New York zal plaatsvinden.

Het feit dat de Rockefellers zich zo nadrukkelijk uitspreken tegen fossiele brandstoffen en geld gaan steken in schonere alternatieven is een belangrijk statement. In de 19e eeuw verdiende de familie immers miljarden in olie-industrie en bouwde met Standard Oil een speler van wereldformaat.

Volgens een woordvoerder van de Rockefeller Foundation is het echter een logische keus: “Als (oprichter) John D. Rockefeller nu nog zou leven, zou hij in schone energie hebben geïnvesteerd”.

Later vandaag zal voormalig vice-president Al Gore meer resultaten van het samenwerkingsverband tussen investeerders, steden en gezondheidsorganisaties presenteren.

(foto via Wikipedia)