Stemacteurs willen staken tegen game-uitgevers voor betere voorwaarden

Amerikaanse stemacteurs zijn boos. Volgens hen zijn de arbeidsvoorwaarden binnen de game-industrie namelijk ernstig verouderd. De vakbond voor de acteurs, SAG-AFTRA, is in onderhandeling met uitgevers als Waner Bros, Disney, Insomniac Games, Activision en EA Games. Maar nu dreigen ze met een staking, schrijft Variety.

De acteurs zeggen dat de huidige voorwaarden nog uit de jaren ’90 komen en dus flink verouderd zijn. Bovendien werken ze met een contract dat eind 2014 verliep. De gilde is dan ook al een paar maanden aan het onderhandelen, maar volgens Gabrielle Carteris, de voorzitter van SAG-AFTRA, is het nog niet gelukt om “eerlijke afspraken” te maken. “Het is tijd voor een modern contract dat past bij deze erg lucratieve industrie.”

SAG-AFTRA en de game-industrie hebben al jaren een strijd over de voorwaarden. Het acteursgilde wil onder meer prestatiebonussen als spellen meer verkopen dan 4 miljoen, 6 miljoen en 8 miljoen stuks, en extra vergoedingen. Ook pleitten ze voor betere omstandigheden bij klussen die zwaar zijn voor de stembanden.

De keuze om nu te dreigen met stakingen, was geen gemakkelijke, vertelt Carteris. “Maar wanneer de werkgevers ons geen redmiddelen geven, moeten we sterk staan voor onze leden.” Ze vult aan: “Het is absoluut noodzakelijk dat we voor hen de beschermingen, compensaties en voordelen krijgen die ze verdienen.”