Stemfies zijn vandaag de grote trend: selfies in het stemhokje

Selfies in het stemhokje zijn vandaag de grote trend, de zogenaamde “stemfies”. Een foto van jezelf in het stemhokje terwijl je met het rode potlood in de hand op het punt staat je stem uit te brengen. Het woord dook afgelopen weekend op in de media en lijkt vandaag een echte rage te zijn.

Facebook, Twitter en Instagram staan vandaag in elk geval vol met foto’s van mensen die zichzelf tijdens het stemmen fotograferen en dat vervolgens online zetten. In januari maakte Ronald Plasterk duidelijk dat het is toegestaan om foto’s te maken in het stemhokje en dat op sociale media te delen zolang dit het verloop van de stemming niet hindert. Vandaag Twitterde hij bovendien:

D66-leider Alexander Pechtold deed ook aan de rage mee en maakte zelf een “stemfie” waar duidelijk op te zien is dat hij op Paul Toxopeus, nummer twee van de Wageningse D66, heeft gestemd. Naar aanleiding van EditieNL’s oproep tot het inzenden van “stemfies” heeft Genootschap Onze Taal “stemfie” uitgeroepen tot woord van de dag.

Een vluchtige hype is het wel want vanaf negen uur vanavond zal de relevantie van het woord weer verdwenen zijn. Dat wordt wachten op de volgende verkiezingen of is de volgende selfie-hype alweer in de aantocht?

Screen Shot 2014-03-19 at 15.32.25 Screen Shot 2014-03-19 at 15.32.56