Weet je nog niet wat je gaat stemmen? Deze podcast helpen je kiezen

stemmen

De verkiezingen staan voor de deur en een hoop kiezers zweven nog altijd. Op 17 maart gaan we (hopelijk massaal) stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar als je er nog steeds niet helemaal uit bent, kan de keus vrij moeilijk zijn. Mocht je iets te laat zijn begonnen met het verdiepen in alle partijen, dan hebben we een tip voor je. In deze podcasts worden de verschillende verkiezingsplannen en partijen namelijk behandeld.

Alle verkiezingsplannen doornemen kost een hoop tijd. Maar omdat we morgen al naar de stembus mogen, héb je die tijd misschien niet. Het is slim om te kijken naar de thema’s die bij jou passen. Vind je klimaat, onderwijs en werk en wonen bijvoorbeeld belangrijk? Vergelijk deze thema’s dan per partij. Het is natuurlijk ook slim om van te voren een stemwijzer in te vullen. Als je geen zin hebt om zoveel zelf uit te zoeken, kan het je helpen om naar deze podcasts te luisteren. Verschillende onderwerpen worden hierin besproken, zodat jij zelf de beste keuze kunt maken om te stemmen.

Kies wat

Deze podcast richt zich speciaal op jongeren: wat zijn de belangrijkste politieke issues voor jongeren? Tim Hofman, Johan Fretz en Eveline van Rijswijk bekijken wat de verschillende partijen in hun programma hebben staan. Hierin worden de belangrijkste thema’s per afleveringen behandeld. Bekijk per thema wat voor jou belangrijk is, om erachter te komen welke partij bij jou past. De thema’s die besproken worden, zijn: wonen, werk, klimaat, onderwijs en discriminatie.

Polititia

Titia Hoogendoorn en Daniël van de Poppe zijn al langer bezig met hun podcast over politiek. Hiermee willen ze politiek begrijpbaar maken voor jongeren, en dat lukt ze aardig. In de loop naar de verkiezingen worden vooral actuele onderwerpen in de politiek besproken. Zowel interessant voor de beginnende, als voor de gevorderde stemmer.

Stem, Honey

De makers van Damn, Honey, Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen, nemen je in een rap tempo mee door de belangrijkste thema’s per partij. De afleveringen duren slechts een kwartiertje (soms iets langer) en hierin worden zes leiders van verschillende partijen aan de tand gevoeld. Twijfel je nog tussen twee partijen, dan is het slim om de afleveringen van die partijen in deze podcast te beluisteren. Aan het woord komen Ploumen, Ouwehand, Kaag, Dassen, Simons en Klaver.

De Kiesmannen

Elke woensdag kun je een nieuwe aflevering over politiek verwachten in De Kiesmannen. Jochem Jordaan, Dylan Ahern en Floris Rijssenbeek leggen je uit hoe de vork in de steel zit. Elke week wordt er een ander onderwerp uit de politiek besproken. Over waarom het zo belangrijk is om te stemmen, wat het verschil tussen links en rechts nou eigenlijk is, maar ook over de woningnood. In 25 minuten brengen ze je helemaal op de hoogte.

Kiespijn

Mag je dit jaar voor het eerst stemmen? Dan is de podcast Kiespijn zeker iets voor jou. Hierin nemen Bas, 19 jaar en ICT-student, en Iris, 48 jaar en werkzaam in een softwarebedrijf, je mee in hun zoektocht voor de kiezer die voor het eerst mag stemmen. Onderwerpen als links en rechts komen aan bod, maar ook een uitleg over alle kleinere partijen die dit jaar meedoen.

Kieswijzer

Een handige podcast om verschillende partijen met elkaar te vergelijken als je maar weinig tijd hebt: Kieswijzer. Hierin worden in slechts 15 minuten het verkiezingsprogramma per partij voorgelezen.

Beeld: Dafinchi / Shutterstock.com