Stemwijzer en Kieskompas meerdere keren offline door DDoS-aanvallen

De digitale stemhulpen Kieskompas en Stemwijzer hebben gisteren flink wat problemen gehad. Op de dag voor de verkiezingen werden de websites getroffen door een DDoS-aanval. Na even kort weer online te zijn geweest, gingen de twee websites weer offline, schrijft Nu.nl. Stemwijzer staat inmiddels online, maar Kieskompas wil bij mij nog steeds niet laden.

Zowel Kieskompas als ProDemos, de organisatie die de Stemwijzer maakte, gaan er van uit dat het om een gecoördineerde aanval gaat. Ze zouden namelijk op hetzelfde moment begonnen zijn. Willem Blanken van Kieskompas vertelt verder dat het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) samen met technici hun best doen om de aanvallen te stoppen. Het verkeer waardoor de websites plat lagen komt vooral uit het buitenland.

Wie er er achter de aanval zit is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van ProDemos heeft al wel gezegd te gaan uitzoeken we de dader of daders zijn. Kieskompas zegt aangifte te willen gaan doen. Daarbij hebben ze graag de ondersteuning van ProDemos.

Voorbereiding

Zowel Stemwijzer als Kieskompas waren voorbereid op een enorme toestroom van gebruikers. ProDemos installeerde gisterochtend uit voorzorg extra servers om eventuele problemen te voorkomen.

Overigens waren er eerder al zorgen dat hackers onze verkiezingen konden beïnvloeden. Hoewel dit vooral ook over het stemmen zelf ging, kan deze internetaanval zeker invloed hebben. Er zijn immers nog een hoop zwevende kiezers in ons land – volgens de NOS was dat gisteren zelfs tweederde van de stemgerechtigden – die graag gebruikmaken van een stemhulp om hun keuze te bepalen. Wie weet zijn er nu mensen die niet gaan stemmen, omdat ze niet weten waarop en geen hulp konden krijgen.