Stephen Hawking: ‘Kunstmatige intelligentie gaat de banen van de middenklasse kapotmaken’

Kunstmatige intelligentie en robotisering gaan de banen van de middenklasse kapotmaken. Dat voorspelt Stephen Hawking in een column in The Guardian. De wereldwijde economische ongelijkheid komt daardoor volgens de natuurkundige alleen maar meer onder druk te staan.

Hij verwijst daarmee ook naar polarisatie in Westerse landen, waar de stemmen voor de Brexit en voor Trump de elite een klap in het gezicht hebben gegeven. “De zorgen over globalisering en technologische verandering die aan deze stemmen ten grondslag liggen zijn heel begrijpelijk”, schrijft Hawking. “De automatisering in fabrieken heeft al banen gekost op het gebied van traditionele productie, en de opkomst van kunstmatige intelligentie gaat deze vernietiging van banen waarschijnlijk doorzetten tot diep in de middenklasse.”

Volgens Hawking blijven daardoor alleen banen in de zorg, banen in de creatieve industrie en leidinggevende functies bestaan. “Het internet maakt het mogelijk dat een kleine groep individuen enorme winsten kan maken, zonder veel mensen in dienst te nemen”, schrijft de professor verder. “Dit is onvermijdelijk, het is vooruitgang, maar ook sociaal verwoestend.”

De toegankelijkheid van smartphones en internet vergroot die kloof volgens Hawking alleen maar. “De levens van de rijkste mensen in de meest welvarende landen van de wereld gaan voor iedereen die een telefoon bezit zichtbaar zijn, hoe arm zij ook zijn.” Volgens de professor kan dat zorgen voor een toename van het aantal migranten, dat op zoek gaat naar dezelfde welvaart.