Stichting Brein zet eigen opsporingssoftware voor illegale uploaders

Illegaal downloaden

Uploadt jij nog regelmatig films, series of muziek? Dan kan Stichting Brein achter je aan komen. De organisatie gaat namelijk eigen opsporingssoftware inzetten om “frequente uploaders” van dit soort auteursrechtelijk beschermd materiaal op te sporen. Dat meldt Tweakers.

Stichting Brein jaagt al langer op uploaders. Maar momenteel gaat het alleen nog om de eerste en grote uploaders. De organisatie wil met de nieuwe software illegale uploads breder aan gaan pakken.

“Er is een grotere groep gebruikers van uitwisselplatformen die als bron dienen. Doordat ze daar frequent gebruik van maken en als seeder actief blijven, vinden wij dat ze een wezenlijk aandeel innemen bij het in stand houden van het systeem”, stelt directeur Tim Kuik.

Wat de stichting precies als “frequente uploaders” ziet, is onduidelijk. Gebruik je echter af en toe Bittorrent, dan ben je waarschijnlijk niet het doelwit. Overigens ben je ook niet direct de pineut. De stichting mag namelijk lijsten met IP-adressen vergaren. Internetproviders geven de bijbehorende klantgegevens echter alleen na een gerechtelijk bevel.

AVG

De opsporingssoftware werd expres eerder nog niet ingezet. De stichting wachtte namelijk op de invoering van de privacywetgeving AVG. Nu worden de voorbereidingen getroffen voor de invoering van de software. Dit jaar moet het nog in gebruik genomen worden.