‘Streamingdiensten moeten verplicht Nederlandse films en series maken’

netflix

Volgens de Raad voor Cultuur moeten Netflix, Amazon Prime en andere streamingdiensten Nederlandse producties gaan maken. De Raad wil een quotum, die nu al geldt voor de publieke en commerciële omroepen, aldus de Volkskrant. Er wordt gedacht aan een quotum van 15 procent Nederlands product, stelt directeur Jeroen Bartelse.

De Raad voor Cultuur is een adviesorgaan van de regering. Vandaag publiceren zij een rapport met daarin de aanbeveling. Hoewel de adviezen niet bindend zijn, moet de regering er wel op reageren. Vaak lukt het de Raad om een beleid een bepaalde kant op te sturen.

Op dit moment verschilt het aanbod van streamingdiensten per land. Dit komt doordat er veelal losse licenties worden afgesloten. Toch worden er al wel programma’s gemaakt die op de Nederlandse markt gericht zijn. Het is dus mogelijk om dergelijke voorwaarden te stellen. Sterker nog: in Frankrijk moet minstens 20 procent van het aanbod Frans en Europees zijn. Lokale producties moeten bovendien goed vindbaar zijn via de homepage en kijksuggesties.

Inkomsten afstaan

Ook moeten de Amerikaanse streamingdiensten van de Raad voortaan een deel van hun inkomsten afstaan. Google, Facebook en andere grote bedrijven moeten ook een heffing gaan betalen om Nederlandse producties te produceren. Reden is dat het traditionele verdienmodel dat gebaseerd is op reclame-inkomsten onder druk staat.

Om die weggevallen inkomsten op te vangen, zou er dus een heffing moeten komen. De Raad pleit ervoor dat de bedrijven 2 tot 5 procent van hun inkomsten afstaan aan een fonds. Filmmakers kunnen zich vervolgens bij dat fonds aanmelden om Nederlandse producties te maken.

Overigens werkt Netflix al aan een Belgisch-Nederlandse coproductie. Het gaat om de serie Undercover, waar Anna Drijver, Frank Lammers, Elise Schapp en Raymond Thiry in spelen.