‘Nederland depressiefste volk van Europa,’ zo luidt de titel van een artikel uit de Volkskrant van eind vorig jaar. Depressiviteit rukt wereldwijd op en het aantal levensjaren dat mensen ongemak ondervinden door depressie steeg sinds 1990 met ruim 37 procent!
We zien steeds meer hoe self-tracking applicaties zich richten op gezondheid. Waar vooral de fitness- en activity varianten bekend en populair zijn die zich richten op jouw fysieke gezondheid, bestaan er ook verschillende applicaties om je geestelijke gezondheid in kaart te brengen – en die blijken volgens de cijfers best wel eens van pas kunnen komen.
Hoewel het veel moeilijker is om je mentale gesteldheid in kaart te brengen dan, zeg diabetes, geven de onderstaande drie applicaties ieder op hun eigen manier gebruikers een goed inzicht:
1. WhatsMyM3 (gratis)
Een goede applicatie om te achterhalen of je lijdt aan mentale problemen is WhatsMyM3. In drie minuten stelt de app vast wat jouw risico is op depressie, een bipolaire stoornis, angst of een post-traumatische stressstoornis. Dit baseert de app op basis van 27 vragen die de gebruiker dient te beantwoorden. Een groot nadeel is dat je als gebruiker de resultaten misschien verkeerd interpreteert; de app legt slechts een snelle diagnose voor die niet altijd even zwart-wit is als het lijkt. Gebruikers kunnen de risicobeoordeling dan ook het best voorleggen aan een professionele zorgprofessional.
2. PTSD Coach (gratis)
Deze tweede app is speciaal ontwikkeld voor veteranen en militairen die last hebben van een post-traumatische stressstoornis, maar kan ook bruikbaar zijn voor ‘gewone’ burgers. Naast een zelfevaluatie biedt de applicatie informatie over de aandoening en mogelijkheden voor professionele hulp. Daarnaast bevat de app verschillende hulpmiddelen, zoals ontspanningsoefeningen, training in positieve zelfspraak en zelfbeheersing. Samen helpt de applicatie patiënten om te leren gaan met de stress in hun dagelijks leven.
3. T2 Mood Tracker (gratis)
Deze derde applicatie helpt gebruikers inzicht krijgen in hun stemming of gemoedstoestand. De app laat gebruikers hun stemming bijhouden op basis van zes vooraf ingestelde problemen: angst, depressie, algemeen welzijn, hoofdletsel, post-traumatische stress, en stress. Het bijhouden van verschillende gemoedstoestanden door de dag heen geeft na verloop van tijd een goed inzicht in iemands emotionele ervaringen. Dit inzicht wordt nog eens groter doordat gebruikers persoonlijke notities kunnen maken wanneer ze een bepaalde gemoedstoestand aanvinken. De data kan bovendien worden gedeeld met een professional die de gegevens kan gebruiken in de behandeling.