Voormalig vastgoedbaas Stroink ontkent omkopen Google-topman

Voormalig vastgoedbaas Rudy Stroink ontkent een Google-directeur omgekocht te hebben om een datacenter naar Groningen te halen. De advocaat van de verdachten, Stroink en zijn vrouw, heeft dat vanmiddag aan de rechtbank laten weten, meldt persbureau ANP. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van onder meer witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De betreffende Google-directeur, Simon Tusha, zou via bedrijfsconstructies in totaal 1,7 miljoen euro hebben ontvangen. Tusha was in 2008 en 2009 bij Google verantwoordelijk voor de keuze van de locaties waar datacentra van het technologiebedrijf geplaatst zouden worden.

Google-directeur Tusha bekende eerder dit jaar aan een Amerikaanse rechter al schuldig te zijn aan belastingfraude. In dat proces worden ook de steekpenningen via allerlei constructies van het bedrijf van Stroink, TCN, aangehaald. De advocaat van Stroink zegt dat Tusha met zijn verklaringen zoveel mogelijk de schuld bij Stroink wil neerleggen. Justitie heeft zich volgens hem door zijn verklaringen laten misleiden.

Datacentrum

Het gaat in deze zaak om een datacentrum dat Google huurde in de Eemshaven. Google huurde dat centrum van TCN, het bedrijf van Stroink dat inmiddels failliet is. Het gaat hier niet om een nieuw datacentrum dat Google in de Eemshaven in gebruik heeft. Dit datacentrum wordt op 6 december officieel geopend door minister Henk Kamp van Economische Zaken.