Mexicaanse student maakt BH die borstkanker detecteert

Borstkanker komt veel voor en is meer dan een vervelende ziekte te noemen. Daarnaast zijn de controles om de ziekte te detecteren alles behalve prettig. De achttienjarige Mexicaanse student Julian Rios Cantu wilde het proces iets prettiger maken. Hij ontwierp samen met drie vrienden een BH die de ziekte herkent.

De moeder van Rios Cantu streed lange tijd tegen borstkanker, waardoor haar beide borsten werden afgezet, vertelt de student aan El Universal. Door die strijd kwam hij op het idee voor de BH, die gemaakt is voor vrouwen met een genetische aanleg voor kanker.

Kanker detecteren

De BH genaamd EVA bevat ongeveer 200 biosensoren. De sensoren meten het oppervlak van de borsten en monitoren of er veranderingen optreden in temperatuur, vorm en gewicht. Worden ze bijvoorbeeld warmer, dan kan dat wijzen op een verhoogde bloedstroom, wat weer een indicatie kan zijn dat aderen een tumor voeden. De student vertelt dat het kledingstuk ook nog eens in staat is om specifieke zones te registreren.

Alle informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar een app of een computer, waar het geanalyseerd kan worden. Merkt het programma dat de veranderingen blijven aanhouden, dan raadt het je aan om naar een arts te gaan. Zo ontdek je dus op tijd of je kanker hebt of niet.

Een groot voordeel van een BH bij deze metingen is dat de borsten altijd dezelfde positie aannemen, stelt Rios Cantu. Je hoeft de EVA dan ook niet meer dan een uur per week te dragen.

Global Student Entrepreneur Awards

Rios Cantu maakte het eerste prototype al in 2015, maar zijn idee lijkt steeds meer vorm te krijgen. Zo won hij afgelopen weekend de Global Student Entrepreneur Awards. Hij versloeg daarbij dertien andere student-ondernemers vanuit de gehele wereld en ontving een geldprijs van zo’n 20.000 euro.

Dat bedrag stopt hij waarschijnlijk naar verder onderzoek voor de ontwikkeling van de BH. Het slimme kledingstuk is op dit moment nog niet te koop.