Studente ontwikkelt slimme handschoen die gebarentaal kan vertalen

De recent afgestuurde Hadeel Ayoub werkt aan een slimme handschoen die gebarentaal om kan zetten in geschreven tekst of audiofragmenten. Ayoub won eerder al de ‘Innovation and Entrepreneurship Prize for Saudi Students in the UK’-prijs met dit project. Met de zogenaamde ‘SignLanguageGlove’ probeert ze mensen met een lichamelijke beperking in staat te stellen beter te communiceren.

Ayoub behaalde haar master in ‘Computational Arts from the Department of Computing’ aan de Goldsmiths universiteit. Via haar blog laat ze weten dat met deze uitvinding mensen bij elkaar probeert te brengen:

I had one mission when I started this project and it was to facilitate communication between all kinds of disabilities, eliminating barriers between people who have a visual, hearing or speech impairment. The prototypes each have a new additional feature, an LED light, and a speaker for example, that took me one step closer to my goal.

De handschoen is uitgerust met allerlei sensoren. Zo zitten er sensoren over de bovenkant van de vingers die kunnen meten in hoeverre de gebruiker zijn/haar vingers buigt. Ook beschikt de handschoen over een accelerometer, een sensor om versnelling te meten. Ayoub heeft ook zelf een computerprogramma geschreven, die voornamelijk als database fungeert. De input van de handschoen wordt gekoppeld aan voor geprogrammeerde handgebaren.

GEbarentaal

Momenteel is Ayoub bezig met haar vierde prototype, die onder andere over een smartphone- en tabletapp; op wifi moet werken. Op de manier kunnen gebruikers makkelijk draadloos gebruikmaken van de slimme handschoen. Ayoub spreekt Arabisch, Frans en Engels en wil deze talen meenemen in haar app.

De ontwikkelaar is benaderd door verschillende bedrijven die mogelijk interesse hebben om de handschoen te produceren en verkopen. Naar haar schatting gaat het vierde prototype ongeveer 345 euro kosten qua productie. In de onderstaande video kun je zien hoe de SignLanguageGlove werkt. Hoewel dit prototype nog niet geschikt is voor verkoop, laat Ayoub in ieder geval zien dat een slimme handschoen voor gebarentaal mogelijk is.