Tijdens de pandemie waren restaurants en clubs dicht, mocht je ook thuis niet feesten en kon je niet naar de bioscoop. Met andere woorden: daten was opeens véél ingewikkelder. Maar dat weerhield studenten er niet van om op een data te gaan, zo blijkt uit onderzoek van studentenplatform StudeerSnel.nl en datingapp Breeze onder 500 Nederlandse studenten. Ruim de helft ging namelijk gewoon op date. Maar nu alles weer open is, wordt het niet per se een Summer of Love.
Maar liefst 56% van de vrijgezelle studenten is tijdens de pandemie op date geweest en 46% deed dat vaker dan voor de coronacrisis. Dat klinkt onlogisch: met alle beperkingen was daten nu niet echt eenvoudig. Maar de beweegredenen om te gaan daten waren tijdens deze periode ook anders dan voor de coronacrisis, zo geven de studenten aan.
Waar we normaal gesproken vooral daten om zowel een leuke tijd te hebben (24%) als naar een relatie te zoeken (24%), werd vooral het vinden van die relatie belangrijker tijdens de coronacrisis. Maar liefst een kwart van de daters vindt het vinden van een relatie nu belangrijker. Daarnaast wordt er meer gedate om nieuwe mensen te leren kennen (21%) en om de eenzaamheid te verdrijven (18%). Eén om de tien zegt zelfs te daten om verveling tegen te gaan. Voor de coronacrisis was dat helemaal geen reden voor een avond uit met een potentiële partner.
Daten via app
Zoals gezegd was het een stuk ingewikkelder om een leuk avondje uit te regelen tijdens de coronacrisis. Het is dus niet verrassend dat de meeste mensen (62%) op date gingen bij iemand thuis. Een andere populaire locatie is de natuur (56%) of door te wandelen door de start (ongeveer 33%). Toch zijn dit absoluut niet de favoriete locaties om op date te gaan. De meeste studenten gaan toch lekker naar de horeca: 28% wil de kroeg in of het terras op, 21% wil uit eten.
Een andere uitdaging tijdens de pandemie is om daadwerkelijk een date te vinden. Twee op de vijf gebruikte daar datingsites- en apps voor. Een vijfde gebruikte een ander digitaal middel, namelijk sociale media. Hoewel dit ook voor de pandemie al wel gedaan werd, denkt 80% dat corona er voor heeft gezorgd dat dit nu meer sociaal geaccepteerd werd.
Vrienden belangrijker
Toch is daten lang niet alles. Sterker nog: die Summer of Love waar iedereen het over heeft, komt er in Nederland waarschijnlijk niet echt. Slechts 12% van de respondenten verwacht helemaal los te gaan en iets te “regelen” (lees: zoenen, seks hebben) als alles deze zomer weer open gaat. Maar het overgrote deel van de studenten kijkt vooral uit naar een zomer waarin ze vooral veel lol hebben met vrienden.
Volgens millenial psychologe Iris van der Steen is dat overigens helemaal geen vreemde ontwikkeling. “Tijdens de pandemie hebben veel mensen gemerkt hoe belangrijk sociale contacten voor hen zijn. Wanneer je als mens door tijden van crisis gaat, wordt vaak duidelijk wat echt belangrijk voor je is. Ondanks dat veel jongeren wel weer zin hebben in de gezelligheid van feestjes en festivals, merk je dat ook bij hen de nadruk meer is komen te liggen op betekenisvolle relaties.”
Bovendien heeft het gebrek aan activiteiten ook voor iets positiefs gezorgd, meent Van der Steen. Studenten ervaren namelijk minder keuzestress en Fear Of Missing Out (FOMO), wat voor een bepaalde rust heeft gezorgd. “Je merkt dat dit zorgt voor een zekere behoudendheid in het opnieuw opzoeken van die drukte. Grote kans dat de Summer of Love dan ook wat braver zal verlopen dan verwacht.”