Studenten TU Delft breken record met raketlancering tot hoogte van ruim 20 kilometer

Het is ze gelukt. De Delftse studenten van het Delft Aerospace Rocket Engineering-team (DARE) hebben hun raket, de Stratos II+, gisteren succesvol gelanceerd. Gistermiddag even na half vijf ging hij de lucht in en bereikte hij een hoogte van 21,5 kilometer. Een Europees record voor een raketlancering door studenten. Het vorige record stond op 12,5 kilometer en was ook in handen van DARE.

De Stratos II+ is helemaal ontworpen en gebouwd door studenten en daarbij hebben ze allerlei slimme technieken toegepast. Zo was de raketmotor een hybride met een combinatie van vaste en vloeibare brandstof. Hij bestond uit een brandstofkern van een mengsel van aluminiumpoeder, kaarsvet en sorbitol (dat wordt gebruikt als koffiezoetjes), waar onder hoge druk lachgas doorheen werd geblazen.

Lancering Stratos II+ door studenten TU Delft

Het is ze gelukt. Een groep Delfste studenten heeft een raket gelanceerd tot een hoogte van 21,5 kilometer. Een Europees record! http://numrush.nl/2015/10/17/studenten-tu-delft-breken-record-met-raketlancering-tot-hoogte-van-ruim-20-kilometer/

Posted by Numrush on zaterdag 17 oktober 2015

De raket werd niet alleen gebruikt voor de recordpoging, die trouwens plaatsvond in Zuid-Spanje, er werd ook onderzoek mee gedaan. Zo was er een radio-astronomie-experiment van de Radboud Universiteit aan boord, dat meet hoe ver radiostraling uit de ruimte in de atmosfeer doordringt. Het bedrijf Xsens experimenteerde middels de raket met positie- en snelheidsbepaling zonder gebruik te maken van gps. Ook werd een techniek uitgeprobeerd om beelden live van de raket naar de aarde te sturen.

Ondanks de succesvolle lancering is het DARE-team niet klaar. Ze gaan meteen verder met het bouwen van een nieuwe raket waarmee ze het wereldrecord voor studentenraketten willen verbreken. Ze willen een raket daadwerkelijk de ruimte in sturen. De grens die daarvoor moet worden overschreden, ligt op 100 kilometer hoogte.