Studenten TU Delft lanceren over twee weken opnieuw eigen raket

Een groep studenten van de TU Delft gaat over twee weken opnieuw een poging doen om eigen raket lanceren. Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE), zoals de groep heet, deed vorig jaar al een poging, maar die mislukte omdat een ventiel van de raket was vastgevroren.

De bedoeling is dat de Stratos II+, zoals de raket heet, in Zuid-Spanje de lucht in wordt geschoten tot een hoogte van 50 kilometer en daar onderzoek gaat doen in de hoogste lagen van de atfmosfeer. In 2009 bereikte de Stratos I van hetzelfde team al een hoogte van 12,5 kilometer. De studenten hebben als doel om uiteindelijk een raket te bouwen die de 100 kilometer bereikt, iets wat studenten nergens ter wereld is gelukt tot nu toe.

DARE aan het werk

DARE heeft sinds de mislukte lancering vorig jaar een aantal dingen verbeterd aan hun raket, waaronder de plek waar vorig jaar het lek ontstond, vertelt teamlid Ralph Huijsman.

We hebben bovendien de ergonomie van de raket verbeterd, waardoor we een stuk makkelijker onderdelen kunnen verwisselen. De vorige keer hadden we het probleem dat je ook bij moderne auto’s ziet: om een koplampje te vervangen moet soms de hele bumper eraf. Zoiets hadden we ook bij Stratos II, maar nu zijn de onderdelen veel toegankelijker

De lancering van de Stratos II+ zal live worden uitgezonden op internet, zodat geïnteresseerden mee kunnen kijken.