Studenten van een Amerikaanse universiteit worden verplicht om een Fitbit te dragen

Studenten van de Oral Roberts University in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma moeten verplicht een Fitbit gaan dragen. Dat schrijft The Washington Post. Op de universiteit is het gebruikelijk dat alle studenten bepaalde fitnessdoelen halen. Tot nu toe werd de voortgang handmatig bijgehouden, maar dat proces wordt gedigitaliseerd.

Alle 900 eerstejaars studenten dragen inmiddels een Fitbit Charge HR. De komende jaren krijgen alle lichtingen nieuwe studenten er één totdat iedereen die aan Oral Roberts studeert een Fitbit draagt. Via de fitnesstracker worden de hartslagmetingen en het dagelijks aantal stappen verzameld en naar een centrale database van de universiteit verstuurd. Andere persoonlijke informatie, zoals het slaapritme wordt niet verzameld.

Je kunt natuurlijk de nodige vragen stellen over hoe ethisch het is om studenten te verplichten dit soort apparaten te dragen en de data af te geven. De universiteit zelf zegt geen klachten te hebben gehad over bijvoorbeeld privacybezwaren. Waarschijnlijk ook omdat het een digitaliseringsslag is van iets dat al gebeurde.

Oral Roberts University is een streng-Christelijke universiteit waar de studenten niet alleen verplicht zijn om te bewegen, maar ook niet mogen drinken en geen seks mogen hebben voor het huwelijk. Dat laatste zou natuurlijk ook kunnen worden gecontroleerd via technologie…