Studenten van MIT leren aan de hand van badeendjes

Spelen met rubberen badeendjes, wie wil dat nou niet? Studenten van de technische universiteit MIT kunnen een vak volgen waarin ze rubberen eendjes combineren met kunstmatige intelligentie en zelfrijdende voertuigen.

Het vak heet Duckietown en als de naam op zich al niet genoeg reden is om te wensen dat je een MIT-student was, bekijk dan even onderstaande video. Tijdens de lessen mogen studenten mogen een gebruik maken van de Duckietown voor zogenaamde ‘Duckiebots’, die zich door het stadje moeten zien te navigeren. De studenten mogen daarbij slechts één camera gebruiken en geen voorgeprogrammeerde kaarten installeren. Het doel? Vijftig van die Duckiebots bouwen, die zelfstandig eendjes door het stadje kunnen navigeren.

Of de toekomst van zelfrijdende voertuigen uiteindelijk terecht komt bij badeendjes, is nog maar de vraag. Een van de grootste uitdagingen waar huidige fabrikanten momenteel aan werken, is ervoor zorgen dat hun auto’s in verschillende klimaten en verschillende weersomstandigheden kunnen rijden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat in Duckietown snel een laag sneeuw komt te liggen.

Zelf aan de slag met je eigen Duckietown? Dat kan! De hardware, software en het lesmateriaal worden namelijk open source aangeboden op de website van MIT. En als je niet genoeg kan krijgen van badeendjes die door Duckietown rijden: op de website van MIT zijn nog meer video’s te bekijken.