Studenten van TU Delft maken diagnose-apparaat tegen malaria

Excelscope-Prototype-JDA TU Delft

Studenten van de TU Delft hebben een apparaat gemaakt waarmee een accurate diagnose van malaria gesteld moet kunnen worden. Het apparaat, de Excelscope genaamd, moet in ontwikkelingslanden ingezet worden. Met hun uitvinding wonnen de studenten de James Dyson Award.

Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral in tropische en subtropische landen voorkomt. Vooral in ontwikkelingslanden sterven veel mensen aan de ziekte. Oorzaken zijn een gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal.

Omdat er geen diagnose gesteld kan worden, besluiten veel mensen het medicijn tegen malaria te slikken zonder dat het voorgeschreven is. Maar daardoor wordt de ziekte sneller resistent en wordt het nog moeilijker om patiënten te genezen.

Excelscope

De Excelscope moet dat probleem dus oplossen. Het apparaat bestaat uit een oude smartphone, een optische lens en 3D-geprinte onderdelen. Met het apparaat moeten malariaparasieten in bloedmonsters gevonden worden. Een 3D-geprint systeem voert de microscopische handelingen uit.

Het opsporen gebeurt met de lens van de smartphone. Op de achterkant van de telefoon kun je dankzij aanpassingen het bloedmonster plaatsen. Een algoritme analyseert het monster automatisch. Daardoor worden de werklast en diagnosekosten lager in ontwikkelingslanden, maar de nauwkeurigheid verhoogd.

Voor het apparaat zijn geen elektriciteitsnetwerk of mobiele diensten nodig. De Excelscope heeft een oplaadbare back-upaccu en een ingang voor een SD-kaart om de gegevens te verzamelen en over te dragen.