Sundar Pichai: ‘Het is belangrijk voor Google om Search in China te onderzoeken’

Google Chrome smartphone

Het is al even bekend dat Google pogingen doet om de Chinese markt te betreden met zijn zoekmachine. Maar daar is veel kritiek op. CEO Sundar Pichai stelt nu dat het “belangrijk is om de Chinese markt te onderzoeken”, gezien de grootte van de markt. Dat zei Pichai tijdens een evenement voor de 25e verjaardag van Wired, meldt The Verge.

De bedoeling is dat Google opnieuw de Chinese markt opgaat met een product dat draait om zoekopdrachten en nieuws. Volgens Pichai zou zo’n dienst in staat zijn om 99 procent van de zoekopdrachten mogelijk te maken. Daarnaast is de Chinese markt behoorlijk belangrijk, aangezien het waarschijnlijk de grootste en meest lucratieve van het internet gebruikmakende populatie op de planeet wordt.

“We wilden ontdekken hoe het er uit zou zien als Google in China zou zijn. Het is nog erg vroeg en we weten niet of we dit kunnen en gaan doen, maar het was voor ons belangrijk om dit te onderzoeken. Ik denk dat het belangrijk voor ons is, gezien hoe belangrijk de markt is en hoeveel gebruikers er zijn”, aldus Pichai.

Het is voor het eerst dat de CEO in het openbaar over de plannen spreekt, die intern als Project Dragonfly bekend staan. Eerder werden alleen interne berichten uitgelekt via onder meer The Intercept en spraken alleen woordvoerders van de internetgigant tijdens gesprekken met het Congres over de plannen.

Kritiek

Er is behoorlijk wat kritiek geweest op de plannen. Diverse werknemers schreven een openbare brief waarin ze Google oproepen om te stoppen met het project. Critici zijn bang dat de vrijheid van meningsuiting in China onderdrukt wordt en door de overheid ingezet wordt als wapen, om zijn burgers in de gaten te houden.

Ook het Congres en het Witte Huis hebben laten weten niet blij te zijn met de plannen. Het potentiële product is volgens hen een bedreiging voor de democratie en een manier om “het censuur van de Communistische Partij te versterken en de privacy van Chinese gebruikers in gevaar te brengen”.

Onderzoeker Jack Poulson diende vorige maand zijn ontslag in bij het bedrijf, en noemde het project “onethisch”. “Ik moest mijn positie op 31 augustus 2018 opgeven wegens een patroon van onethische en onverklaarbare beslissingen van het leiderschap van het bedrijf”, aldus Poulson in een brief.