Super Bowl XLVII: de weg naar New Orleans voor de Ravens en 49ers

Terwijl in Nederland de eerste (nog aanwezige) vroege vogels hun lied begonnen in te zetten, spoten de confettikanonnen in New Orleans enorme ladingen paarse papiersels de lucht in. Na een bizarre tweede helft wisten de Baltimore Ravens hun voorsprong in de 47ste Super Bowl tegen de San Francisco 49ers te verdedigen en de overwinning uit het vuur te   slepen. De Super Bowl is een epische conclusie van een lange weg, zo blijkt uit deze infographic.

De grafische weergave, gemaakt door het team van Elefint Designs, laat de route zien van beide teams op weg naar  de finale in de Superdome in New Orleans gisteren. Geen half werk, want de grafiek toon de wedstrijden vanaf de eerste tot de laatste week in het reguliere seizoen én de play-offs.

In de bovenste kolommen zien we per team de scores van de wedstrijden, waarbij de kleur aangeeft hoeveel touchdowns en field goals er vielen te noteren tijdens de wedstrijden. De onderste kolommen tonen het aantal afgelegde meters op het veld  en het aantal meters dat de bal door de lucht heeft afgelegd.

Extensief en rijk aan data! Het enige wat er nog aan ontbreekt is een visualisatie (in de vorm van bijvoorbeeld een tijdlijn) wanneer de scores vielen te noteren. Niet dat daar niet mee gespeeld is trouwens: “We played around with that,” aldus Matthew Scharpnick, Elefint’s chief strategy officer. “The scores we show are in order, but they do not show specific scoring times. That was a trade-off between the amount of data we wanted to show and making the design clean and clear. Design won on that point.

Klik op de afbeelding voor groter formaat.

superbowl