Super Stream Me vanaf vanavond op tv: wat doet het met je als je je hele leven livestreamt?

VPRO-programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten gingen op 26 augustus de uitdaging aan: drie weken lang zonder privacy tijdens het Super Stream Me experiment. Tijdens het psychologisch experiment deelden zij achttien dagen lang, 24 uur per dag hun dagelijks leven live met kijkers; van een wc bezoek tot aan een zeer persoonlijke sessie bij de psycholoog.

Het doel van het experiment was om te onderzoeken hoe sociale media en technologie onze levens vandaag de dag beïnvloeden. Na 15 dagen bleek het gebrek aan privacy te heftig, en werd het experiment vroegtijdig beëindigd. Met name Tim zou het gebrek aan privacy niet langer getrokken hebben.

Bewapend met een camera, die in directe verbinding stond met een livestream op vpro.nl/superstreamme, streamden de programmamakers 24 uur per dag hun bezigheden. 400.000 mensen bezochten de website en de beelden werden nationaal en internationaal bekeken en gedeeld. De locatie van de heren, hun hartslag en het aantal kijkers was real-time in beeld te zien. Emoties werden op de voet gevolgd en kijkers reageerden voortdurend via social media op het doen en laten van Tim en Nicolaas.

De vierdelige documentaireserie ‘Super Stream Me’ is een terugblik op het livestream-experiment. De serie laat zien wat er van de programmamakers overblijft wanneer zij niks meer te verbergen hebben. Deskundigen als filosoof Rob  Wijnberg en neuropsychiater Theo Compernolle geven toelichting op de privacyloze periode van Tim en Nicolaas. Want wat doet het met jou én je omgeving als je je hele leven deelt en alles wat je doet openbaar is? En hoe open ben je eigenlijk nog als alles openbaar is?

Super Stream Me is vanaf vanavond wekelijks te zien om 21.05 uur op NPO 3.