In 2011 was de K Computer, Fuijitsu’s supercomputer nog de allersnelste computer ter wereld. In de afgelopen jaren werd het apparaat ingehaald door twee andere supercomputers, maar de K Computer is terug in het nieuws: hij wist recent een berekening uit te voeren die gelijk staat aan één procent menselijke hersenactiviteit.
De K Computer is ondanks zijn verloren koppositie nog steeds een indrukwekkend apparaat en zijn 82.944 octacore processoren worden nog regelmatig door diverse wetenschappers gebruikt. Zoals het team van Duitse en Japanse onderzoekers verantwoordelijk voor dit nieuwswaardige feit.
Als het onderzoek iets benadrukt, dan is het wel de indrukwekkende kracht van ons menselijk brein. Tijdens de simulatie werden 1.73 miljard virtuele zenuwcellen en 10.4 biljoen synapsen nagebootst en voltooide de computer in veertig minuten een denkactie waar ons menselijk brein één seconde over doet.
If petascale computers like the K computer are capable of representing 1 percent of the network of a human brain today, then we know that simulating the whole brain at the level of the individual nerve cell and its synapses will be possible with exascale computers hopefully available within the next decade
Volgens onderzoek Markus Diesmann was het onderzoek voornamelijk bedoeld om inzichtelijk te maken welke groei de supercomputers nog moeten doorstaan om het menselijk brein volledig te kunnen nabootsen.
In Japan hebben ze al vast een voorschot genomen op de uitslag en is men begonnen met het bouwen van een zogenaamde ‘exascale’-supercomputer. Deze supercomputer is een fikse stap bovenop de huidige ‘petascale’-computers en zou rond 2020 in operatie moeten kunnen worden genomen.