Superzuinige wifi belooft tienduizend keer minder stroom te verbruiken

Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om wifi┬áte verbeteren: door het ontzettend zuinig te maken. De nieuwe technologie wordt ‘Passive Wi-Fi‘ genoemd, en tekent zich door een speciaal, passief systeem dat op de achtergrond schuilt.

Al het werk wordt gedaan door de router: in het wifi-signaal wordt alles al op de juiste manier ‘klaargezet’ om te ontvangen op de verbonden apparaten, waardoor de wifi-antenne in bijvoorbeeld een smartphone veel minder werk hoeft te doen. Volgens de bedenkers verbruikt een ontvangend apparaat hierdoor tienduizend keer minder stroom dan gebruikelijk.

De verzender van de data heeft wel meer elektriciteit nodig, maar deze is doorgaans met een stopcontact verbonden. Ontvangende apparaten zoals laptops, smartphones, wearables, slimme huisapparatuur en tablets gebruiken vaak een batterij, die dankzij deze technologie minder stroom hoeft af te staan.

Het zal nog even duren totdat Passive Wi-Fi de nieuwe norm zal worden: de bedenkers gaan hun onderzoekspaper pas in maart presenteren op de USENIX Symposium, waarna fabrikanten pas zullen overwegen of ze er gebruik van kunnen maken. Tot nu toe lijkt de technologie in elk geval al goed bruikbaar te zijn: de makers hebben prototypes gebouwd, die op maximaal 30 meter afstand 5 megabits per seconde kunnen verwerken.