SwiftKey Neural: voorspellend toetsenbord via neuraal netwerk op je smartphone

SwiftKey Neural

Een toetsenbord dat voorspelt wat je wilt typen. Dat kennen we al inmiddels al een tijdje op onze smartphones. Zowel iPhone als Android hebben het standaard ingebouwd en ook toetsenborden van externe ontwikkelaars bieden het aan. SwiftKey, die vijf jaar geleden één van de eersten was met deze functie, gaat nu een stap verder en heeft een toetsenbord gebouwd dat werkt middels een neuraal netwerk.

SwiftKey Neural is nog in ontwikkeling, maar Android-gebruiker kunnen een eerste Alfa-versie al gratis proberen. Het toetsenbord kijkt naar welke woorden je gebruikt, maar ook naar de opbouw van zinnen om zo voorspellingen te doen. Interessanter is dat het neurale netwerk probeert te begrijpen wat je typt, waardoor uiteindelijk volledige zinnen moeten kunnen worden voorspelt.

Bijvoorbeeld, als de technologie de zin “Let’s meet at the airport” heeft gezien tijdens het trainen, dan kan hij afleiden dat “office” of “hotel” dezelfde soort woorden zijn, die een goede voorspelling kunnen zijn in plaats van “airport”. Daarnaast begrijpt het dat “Let’s meet at the airport” een zelfde soort zinsstructuur heeft als “Let’s chat at the office”. Door intelligentie kan SwiftKey Neural het meest geschikte woord bieden op basis van de zin die wordt getypt.

Het laten draaien van een neuraal netwerk op een smartphone was een flinke uitdaging volgens SwiftKey. Normaal draaien dergelijke systemen op servers met veel rekenkracht. Om optimaal te presenteren gebruikt de app daarom ook de grafische processor van smartphones en werkt hij het best op high-end-toestellen.

Voordat je SwiftKey Neural direct gaat installeren een teleurstellende mededeling: voorlopig werkt het toetsenbord alleen met de Engelse taal. In Nederland zullen we dus nog even geduld moeten hebben.