Deep 6 AI gebruikt kunstmatige intelligentie om het testen van medicijnen makkelijker te maken

Medische data, daar hebben we tegenwoordig veel van. En dat is dan ook hard nodig. Op basis van die data wordt bijvoorbeeld besloten of iemand in aanmerking komt om deel te nemen aan het testen van een nieuw geneesmiddel. Deep 6 AI wil dit proces sneller laten verlopen door een systeem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie door de data te laten gaan. Afgelopen weekend wonnen ze met dat idee de hoofdprijs tijdens de SXSW Accelerator Pitch in de categorie Enterprise and Smart Data Technologies.

Deep 6 AI gebruikt software om alle gestructureerde en ongestructureerde klinische data te analyseren. Hieronder vallen ook pathologische rapporten, notities van een arts en notities van een operatie. Via kunstmatige intelligentie en natural language processing ontdekt het onder meer symptomen, diagnoses, behandelingen en data over de levensstijl van de patiënt.

Match

Door al die data te verzamelen en om te zetten in een zogenaamde “clinical vector” is het mogelijk om sneller iemand te vinden die mee kan doen aan een zogeheten klinisch onderzoek. Hier zitten namelijk vaak complexe voorwaarden aan, waardoor het lang kan duren voor de juiste persoon is gevonden. Deep 6 AI hoopt op deze manier sneller tot geneesmiddelen te komen voor mensen die ze echt nodig hebben.

Bijzonder aan de kunstmatige intelligentie is dat het niet alleen woorden begrijpt, maar ook de relaties tussen medische concepten. Daardoor kan het bepaalde notities aan elkaar koppelen en sneller matches vinden voor een proef. Het systeem leert bovendien van de feedback van gebruikers, waardoor het steeds sneller en slimmer wordt.

Tijdens de SXSW Accelerator Pitch won Deep 6 AI dus de hoofdprijs in de categorie Enterprise and Smart Data Technologies. Een extra steuntje in de rug om hun technologie tot een succes te maken.