Sylvania maakt slimme lamp die zonder losse hub samenwerkt met Apple HomeKit

Sylvania Smart Multicolor A19

Als je in huis aan de slag gaat met slimme verlichting is er één groot nadeel: je moet altijd eerst een set lampen aanschaffen waarin een centrale hub zit. Dit is eigenlijk een soort router die draadloos verbinding maakt met de lampen, maar ook verbinding heeft met je ‘normale’ netwerk. Dit is nodig om de lampen te kunnen bedienen.

Waarom dit soort lampen niet gewoon wifi hebben? Wifi gebruikt relatief veel stroom, terwijl je wilt dat de lampen zo zuinig mogelijk zijn. Bluetooth 4.0 is een aardig alternatief; daarmee maak je direct verbinding tussen je telefoon en de lamp en is dus geen hub nodig. Nadeel: je kunt de lampen dan niet koppelen aan andere diensten en producten, zoals bijvoorbeeld Apple HomeKit. Sylvania, onderdeel van de bekende lampenfabrikant Osram, doet het anders dan de concurrentie en wil ’the best of both worlds’ combineren.

De nieuwe Smart Multicolor A19-lamp van Sylvania maakt verbinding via bluetooth, maar heeft wel HomeKit-ondersteuning. Dat betekent dat je de lamp centraal en samen met je andere slimme apparaten kan bedienen via de Home-app op de iPhone of met je stem via Siri. Heb je een iPad of Apple TV in huis, dan kan die dienen als een HomeKit-hub, zodat je de bluetooth-lampen ook kunt bedienen als je niet thuis bent.

De Sylvania Smart Multicolor A19 komt begin volgend jaar op de markt in de VS. Over een Europese release en de prijs heeft de fabrikant nog niks bekend gemaakt. Wel zegt het bedrijf in 2017 met meer HomeKit-producten op de markt te komen.