T-Mobile activeert eerste 5G-antenne op Leidseplein in Amsterdam

5G antennes T-Mobile

T-Mobile activeert vandaag zijn eerste 5G-antenne op het Leidseplein in Amsterdam. De antenne is bedoeld om het huidige netwerk van de telecomprovider te ondersteunen. Op drukke locaties, zoals het Leidseplein, helpt de antenne om zoveel mogelijk apparaten te voorzien van een internetverbinding.

De 5G-antenne is efficiënter dan de huidige technologie, omdat die bij wijze van spreken de dataverbindignen van apparaten bundelt. Normaal gesproken verspreidt de antenne zijn signalen over een groot gebied, en niet specifiek op de apparaten die in dat gebied te vinden zijn.

T-Mobile noemt de antenne een belangrijke bouwsteen voor het toekomstige 5G-netwerk van de provider. In de toekomst neemt het aantal apparaten dat een internetverbinding nodig heeft namelijk alleen maar toe. Nu gaat nog vooral om smartphones, maar daar komt in de toekomst een scala aan verbonden apparaten, zelfrijdende auto’s en andere robots bij.

De 5G-antenne op het Leidseplein is voor T-Mobile vooral een test, laat het bedrijf weten. Met de test kan het bedrijf zich voorbereiden op de uitrol van een definitief 5G-netwerk. Telecomproviders verwachten dat dat op zijn vroegst in 2020 gaat gebeuren, maar vermoedelijk duurt daarna ook nog een aantal jaar.