T-Mobile activeert landelijk Internet-of-Things-netwerk

T-Mobile lanceert komende week officieel zijn landelijke Internet-of-Things-netwerk. Dit netwerk werd in juni al aangekondigd, maar wordt nu pas daadwerkelijk geactiveerd. Dat begint volgende week in de Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol. De verdere uitrol zal later dit jaar en begin volgend jaar plaatsvinden.

Het is het tweede landelijke IoT-netwerk in ons land, KPN kwam dit voorjaar al met zijn LoRa-netwerk. T-Mobile heeft gekozen voor een andere technologie NarrowBand-IoT en is het eerste bedrijf ter wereld dat dit landelijk uitrolt. Ook Vodafone heeft gekozen voor deze technologie.

De NarrowBand-IoT is de officiële standaard die is ontwikkeld, door de organisatie die ook verantwoordelijk zijn voor de 3G en 4G-standaard. Daarnaast is deze technologie makkelijk uit te rollen als uit Een apart Internet-of-Things-netwerk is nuttig omdat het netwerk is geoptimaliseerd om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Hierdoor is de snelheid erg beperkt, maar voor het doorsturen van data van bijvoorbeeld sensoren is ook maar weinig bandbreedte nodig. Dankzij speciale IoT-netwerken kan IoT-sensor met gemak een jaar meegaan zonder dat de accu hoeft te worden opgeladen.

Michiel Huisken, bij T-Mobile Nederland verantwoordelijk voor IoT, laat weten:

“De markt is op het punt gekomen dat ‘praten over technologie’ verschuift naar ‘daadwerkelijk stappen zetten’. Wij zijn trots dat T-Mobile de eerste partij is waarmee klanten daadwerkelijk kunnen gaan testen op een NB-IoT-netwerk. Er zijn veel partijen die daarop hebben gewacht, want als IoT jouw business is, dan is dit de standaard waarop je wilt bouwen.”

Bedrijven die willen testen met het netwerk kunnen zich vanaf morgen aanmelden bij T-Mobile.