T-Mobile komt met Knippr: Live TV kijken op elke apparaat

Eén van de trends die zich door lijkt te zetten is de ontbundeling van TV-abonnementen. Waar je voorheen nog een ‘vast’ tv-abonnement nodig had om TV te kijken op je tablet of mobiel, bieden steeds meer bedrijven een service aan waar je tv enkel kan streamen.

Zo kondigde KPN eerder dit jaar al hun dienst Play aan: voor 15 euro per maand op ieder apparaat naar televisie kijken. Ook kun je bepaalde programma’s terugkijken of opnemen, zoals dat ook met digitale TV kan. Volgens jaar komt T-Mobile met een concurrent: Knippr.

De lancering is in het voorjaar van 2016. De prijs van de dienst is nog niet bekend, maar het is al wel duidelijk dat je er maandelijks onderuit kan als je wilt.

Tisha van Lammeren, directeur Consumenten Marketing van T-Mobile, laat weten dat Knippr voornamelijk geboren is uit onvrede met de huidige situatie:

De huidige televisieaanbieders richten zich op een zo’n groot mogelijk publiek, maar gaan voorbij aan de individuele behoeften die leven bij de klant. Ze bieden oversized basispakketten van tot wel 60 zenders aan, met vele extra’s waar je als consument niet om vraagt, maar wel voor betaalt. Wil je één andere zender buiten het basispakket, wordt je verplicht er vele andere zenders bij te kopen.Dat vinden wij en de nieuwe generatie niet meer van deze tijd. Met KNIPPR kies en betaal je voor datgene wat je persoonlijke interesse heeft.

In de Verenigde Staten zien we een soortgelijke ontwikkeling. Daar bieden bepaalde tv-producenten hun series en films direct aan. Zo kun je bijvoorbeeld direct lid worden van HBO GO, zodat je alleen voor de content betaalt die je daadwerkelijk kijkt. Nu nemen mensen vaak een groot abonnement, dat veel duurder is dan onze tv-abonnementen, en maken ze maar weinig gebruik van alle opties die zo’n pakket biedt.

In de Verenigde Staten zou Apple gewerkt hebben aan een soortgelijke dienst waar men content zou kunnen streamen zonder een groot pakket af te nemen. Volgens CBS, een Amerikaanse TV-zender, is Apple er niet in geslaagd om de benodigde deals binnen te slepen en laat het project daarom rusten.