T-Mobile start met mobiel internet in het vliegtuig

Opnieuw een grensverleggende ontwikkeling uit de koker van T-Mobile na de introductie van het ongelimiteerde abonnement, ditmaal vrij letterlijk: de telecommaatschappij zal nog dit jaar starten met het aanbieden van een mobiele breedbandverbinding boven het Europese luchtruim.  De technische infrastructuur voor deze verbinding boven Nederland en de Noordzee is recent opgeleverd.

Wie regelmatig in een vliegtuig stapt, weet dat de aanwezigheid van een internetverbinding bepaald nog geen standaard is. Daarnaast is de snelheid vaak beperkt, een wifi-verbinding aan boord van een vliegtuig geeft vaak snelheden die te vergelijken zijn met een 2G verbinding op land.

European Aviation Network

In samenwerking met Deutsche Telekom en de Britse satellietexperts van Inmarsat heeft T-Mobile gewerkt aan een mobiel netwerk dat zowel via de grond (LTE) als via satelliet wordt voorzien van bereik. Door deze combinatie zijn passagiers die onderweg willen internetten, altijd verzekerd van een connectie met genoeg snelheid en bandbreedte.

Voor deze toepassing worden de komende maanden ruim driehonderd LTE-masten in heel Europa geplaatst. In Nederland zijn we echter al helemaal klaar voor dit nieuwe ‘European Aviation Network‘. De nieuwe masten zijn intussen al geactiveerd en zorgen voor een stabiele verbinding boven Nederland en de Noordzee.

Bij T-Mobile is men blij met de eerste resultaten. Richard Marijs, technologie strateeg bij T-Mobile Nederland: “Het aanleggen van verbindingen van 8 kilometer hoogte naar een vliegtuig dat 1.000 kilometer per uur over het Europese luchtruim vliegt, is helemaal een ongelofelijke complexe, technologische en prachtige uitdaging, waar we samen in zijn geslaagd.

De eerste testen zijn inmiddels succesvol afgerond en naar verwachting zal het EAN-netwerk nog dit jaar beschikbaar komen, de uitrol van het netwerk staat gepland voor eind 2017, begin 2018.