T-Mobile wil drones inzetten voor het inspecteren van antennes

Telecomprovider T-Mobile is van plan om zijn antennes voortaan te inspecteren via drones. Het bedrijf is inmiddels begonnen met het opleiden en trainen van een eigen drone-piloot die de controles moet gaan uitvoeren.

T-Mobile beschikt in Nederland over bijna vijfduizend antenne-installaties, die allen regelmatig gecontroleerd dienen te worden. Op dit moment gebruikt het bedrijf hoogwerkers om controlefoto’s te kunnen maken van de antennes, maar drones zouden dit veel sneller en effectiever kunnen doen. Het bedrijf experimenteert al vanaf september 2014 met de inzet van drones en heeft nu besloten om een eigen drone-piloot op te leiden en te trainen voor dergelijke controles.

t-molbie drone

Het bedrijf heeft inmiddels een eerste pilot uitgevoerd in het stadion van FC Utrecht. Volgens T-Mobile waren de resultaten zeer positief, aangezien de drone het werk beduidend sneller deed. Kost het maken van controlefoto’s in het stadion via een hoogwerker normaal een week, de drone wist in een kwartier tijd alle antennes vast te leggen. Hiermee wordt het proces niet alleen versneld, maar zijn er ook minder kosten verbonden aan het inspecteren van de antennes.

Op basis van de pilot en het opleiden van een eigen drone-piloot heeft T-Mobile besloten om in juli te starten met een landelijke inspectieronde via drones. Volgens het bedrijf is het hiermee de eerste telecomprovider in Europa die zijn netwerk gaat controleren via drones.

Aan de inzet van drones kleeft echter één nadeel: de ontheffingen. Voordat T-Mobile de drones kan laten opstijgen, dienen zij bij de Luchtvaart Autoriteit toestemming te vragen voor elke drone-vlucht.