Met de tattoo DuoSkin van Microsoft en MIT kun je je smartphone bedienen

Onderzoekers van MIT en Microsoft hebben een ’tattoo’ ontwikkeld waarmee je je smartphone kunt besturen, maar die zelf ook als scherm kan dienen en informatie kan versturen: DuoSkin. De basis van deze tattoo ligt in bladgoud, dat op de huid bevestigd kan worden zoals je ook een ‘gewone’ tijdelijke tattoo aanbrengt.

Daarna kan de tattoo gebruikt worden om je smartphone te bedienen, door bijvoorbeeld over je huid te swipen. Maar je zou DuoSkin ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld contactloos te betalen, door er een RFID-chip in te verwerken. Daarnaast kan de tattoo ook een terugkoppeling geven door bijvoorbeeld op te lichten.

Dit alles is mogelijk doordat het gebruikte materiaal, bladgoud, elektriciteit geleidt. Bovendien is het gebruik van bladgoud volgens de onderzoekers niet alleen goedkoper dan het maken van een andere wearable, maar ook gebruiksvriendelijker en natuurlijk ook aantrekkelijk om naar te kijken.

Andere tattoos

Het is niet de eerste keer dat een tijdelijke tattoo het idee is om apparaten te bedienen. Motorola presenteerde in 2014 al zo’n tattoo waarmee je je smartphone kunt ontgrendelen. En onderzoekers van een universiteit in Israël lieten onlangs al een tattoo zien waarmee niet de aanraking van bijvoorbeeld een vinger, maar de bewegingen van de zenuwen en spieren in de huid gemeten kan worden.

De ontwerpers van DuoSkin verwachten dat we in de toekomst steeds vaker dit soort toepassingen gaan zien, bijvoorbeeld voor het maken van bijzondere persoonlijke sieraden.