Deze tattoo kan de emoties in je gezicht herkennen

Onderzoekers van de Tel Aviv University in Israël hebben een elektronische ’tattoo’ ontwikkeld die de bewegingen van spieren en zenuwen kan meten. Volgens de onderzoekers biedt deze technologie nieuwe mogelijkheden om emoties van gezichten te kunnen volgen.

De tattoo wordt met een laagje op de huid aangebracht en door middel van een geleider worden de signalen van de huid doorgegeven. Het kunnen volgen van emoties heeft volgens Yael Hanein, die de geleider ontwikkelde, veel toegevoegde waarde voor allerlei sectoren. Productontwikkelaars, adverteerders, opiniepeilers en media willen graag weten hoe mensen op bepaalde dingen reageren, maar zijn daarvoor op dit moment vooral afhankelijk wat die personen hen zelf vertellen.

Bewegingsvrijheid

Het meten van gezichtsuitdrukkingen is momenteel natuurlijk al mogelijk met camera’s en software die gezichten kan herkennen. Volgens Hanein is haar manier echter veel betrouwbaarder.

De vraag is in hoeverre dat argument opgaat. Het analyseren van foto’s en video’s gaat een stuk sneller, vooral omdat het makkelijker is om veel data te verzamelen en vervolgens te vergelijken. Daar staat tegenover dat een tattoo meer bewegingsvrijheid biedt, de drager is na bevestiging immers niet gelimiteerd tot bijvoorbeeld een testomgeving, omdat er geen camera in de buurt moet zijn die het gezicht van de persoon blijft volgen.

Volgens Hanein is de tattoo niet irriterend, waardoor onderzoek langere tijd kan worden uitgevoerd. Het is de bedoeling dat mensen die het ding opgeplakt krijgen vervolgens vergeten dat hij daar zit. Op die manier kunnen wetenschappers makkelijk data verzamelen over de gezichtsuitdrukkingen van de persoon. De technologie gaat nu gebruikt worden in een medisch centrum in Tel Aviv. Uiteindelijk moet de technologie ervoor zorgen dat mensen overgebleven spieren kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een kunstmatige arm te laten bewegen.