Tattoodesigners klagen makers NBA 2K16-game aan

Hoe verstrekkend is een beeldrecht? Een Amerikaanse rechtszaak zou daar binnenkort wel eens antwoord op kunnen geven. Tatoeagebedrijf Solid Oak Sketches heeft de Amerikaanse gamesmaker Take-Two aangeklaagd, omdat zij de basketbalgame NBA 2K16 hebben ontwikkeld. In deze game zitten basketballers die een tatoeage ontworpen door Solid Oak dragen. Door deze prent in de game te stoppen, zou Take Two rechten schenden.

Copyright voor tatoeages bestaat in de VS niet, maar de de tatoeëerders beweren dat er beeldrecht op illustraties zou moeten rusten. Dit nog niet bestaande recht zou op dit moment door Take-Two worden geschonden, door de tatoeages één op één in de game over te nemen.

In de aanklacht gaat het over acht tatoeages van LeBron James, Kobe Bryant, Eric Bledsoe, DeAndre Jordan en Kenyon Martin. De tatoeëerders willen dat Take-Two stopt met het gebruik van dit beeld. Doen ze het niet? Dan eisen ze 150.000 dollar per schending.

Take-Two heeft, net als veel andere ontwikkelaars van sportgames, licentiegeld betaald om de sporters in de game te mogen gebruiken. Het geld dat de gamesbouwer betaalt gaat echter niet naar Solid Oak. Het tatoeagebedrijf zegt al eens te hebben gesproken met Take-Two over een mogelijke licentie-afspraak, maar dat liep nergens op uit. Tijdens die interne gesprekken eiste het bedrijf 1,14 miljoen dollar aan licentiegeld.