Onderzoek: taxi’s New York vervangen door carpooling leidt tot minder verkeersdrukte

Wie ooit in New York City is geweest, weet dat het verkeer er één en al drama is. Als je een taxi pakt, kun je gemakkelijk drie uur in de file staan terwijl de autorit eigenlijk een half uurtje duurt. Maar dit kan ook anders, zegt de Amerikaanse technische universiteit MIT, door alle yellow cabs te vervangen door carpooling.

Door gebruik te maken van een ‘ride sharing service’ die werkt met een app in plaats van het aanhouden van een taxi kan leiden tot minder verkeersdrukte, luchtverontreinig en benzinegebruik. Alle 13.000 taxi’s in New York kunnen vervangen worden door 3000 vierpersoons auto’s die alleen gebruikt mogen worden voor carpooling, blijkt uit het rapport van MIT.

De vergelijkbare taxidiensten als Uber en Lyft zouden dus een grotere rol kunnen gaan spelen in het verminderen van de verkeersopstopping in New York. En dan vooral door op een slimme manier meerdere passagiers tegelijk mee te nemen.

Professor Daniela Rus van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL):

Door taxichauffeurs twee tot vier passagiers tegelijkertijd te vervoeren in plaats van één voor één, zie je dat er minder ritten zijn in minder tijd maar toch evenveel geld oplevert.

2000 auto’s

Het onderzoeksteam kwam erachter dat 95 procent van de verzoeken voor een taxirit kan worden verdeeld over 2000 tienpersoonsauto’s. Terwijl daarvoor nu 13.000 taxi’s rondrijden in New York.

Een nadeel van het carpoolen kan zijn dat wanneer je snel van A naar B wilt met een taxi, maar de taxichauffeur ondertussen een melding binnenkrijgt dat hij nog een ander persoon moet ophalen, de rit wat langer duurt dan dat je persoonlijk gehoopt had.