Techbedrijven moeten van Europese Commissie terroristische inhoud binnen uur verwijderen

Google Chrome smartphone

De richtlijnen voor techbedrijven om terroristische inhoud te verwijderen zijn door de Europese Commissie aangescherpt. Voortaan hebben bedrijven een uur om zulke berichten te wissen, meldt The Wall Street Journal. Daarnaast moeten er altijd mensen zijn die het verwijderen van berichten overzien, zodat alles rechtmatig gebeurt.

De aanbeveling van de Europese Commissie is niet bindend. In de rechtbank kan deze echter wel als juridische verwijzing worden gebruikt. Blijken de richtlijnen niet effectief, dan gaat de EU formele regulering nastreven.

Nog sneller ingrijpen

Techbedrijven hebben het afgelopen jaar al maatregelen genomen om terroristische content te verwijderen. Maar volgens Andrus Ansip, coördinator van de commissie die digitale problemen overziet, is het nog niet genoeg. “Verschillende platformen hebben meer illegale content gewist dan ooit. Dat laat zien dat zelfregulatie kan werken. Maar we moeten nog sneller ingrijpen bij inhoud die de veiligheid van burgers in gevaar brengen.”

Volgens EU-ambtenaren wil de commissie vooruit lopen op mogelijke plannen van sommige nationale regeringen. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen techbedrijven bijvoorbeeld juridisch aansprakelijk stellen als illegale inhoud niet verwijderd wordt. Daar kunnen boetes aan verbonden worden.