Techbedrijven woedend om afschaffing immigrantenproject DACA in VS

In Amerika is het overheidsprogramma DACA afgeschat. Met dat programma worden jonge immigranten die als kind illegaal naar de Verenigde Staten kwamen beschermd tegen uitzetting. Daarnaast mogen ze legaal onderwijs volgen en werken. De techbedrijven zijn woedend over de beslissing om het programma stop te zetten.

De afschaffing van DACA werd gisteren officieel aangekondigd door de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions, schrijft NU.nl. Het programma werd in 2012 door president Obama ingevoerd. Volgens schattingen vallen er 800 duizend kinderen van illegale immigranten onder DACA. Zij zijn de zogenaamde ‘Dreamers’ die als kind door hun ouders werden meegenomen naar Amerika.

Nu het programma is stopgezet, hebben meerdere CEO’s van techbedrijven zich woedend uitgesproken. Zo meldt Apple-directeur Tim Cook op Twitter dat er 250 Dreamers bij het bedrijf werken. “Zij verdienen ons respect als gelijken en een oplossing dat zijn wortels vindt in de Amerikaanse waarden.”

Ook Mark Zuckerberg is niet blij met de beslissing. Hij spreekt op Facebook van een “trieste dag” voor de Verenigde Staten. “De keuze om met DACA te stoppen is niet alleen verkeerd. Het is wreed om jonge mensen de American Dream te bieden, om hen aan te moedigen uit de schaduw te treden en de overheid te vertrouwen, en ze er dan voor af te straffen.

Satya Nadella, directeur van Microsoft, zegt op LinkedIn dat Microsoft “diep geeft om de Dreamers die bij Microsoft werken.” “We steunen hen volledig. We zullen altijd voor diversiteit en economische kansen voor iedereen staan.”

Brief

Niet alleen hebben diverse CEO’s zich openbaar uitgesproken over de beslissing, ook hebben directeuren van honderden bedrijven een brief aan president Trump getekend. In de brief worden het congres en de president opgeroepen om een permanente oplossing te bedenken voor de honderdduizenden Dreamers.

Onder meer Tim Cook, Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai (Google), Satya Nadella, Mark Zuckerberg, Reed Hastings (Netflix) en Jack Dorsey (Twitter) hebben de brief ondertekend.

De woede van de techbedrijven is niet verrassend. Juist dit soort bedrijven staan vaak positief tegenover immigratie. Dit is onder meer omdat de bedrijven in grote mate kennis importeren. Maar het wordt steeds moeilijker om immigranten aan te nemen nu Trump president is. Hij wil namelijk meer banen voor Amerikanen creëren.