Numrush

TU/e studenten presenteren auto die rijdt op mierenzuur

Een team van de Technische Universiteit van Eindhoven heeft vandaag een concrete stap gezet op het gebied van een nieuw soort brandstof voor auto’s, door een schaalmodel te presenteren dat rijdt op mierenzuur. Het team FAST is een multidisciplinair studententeam dat als ambitie het bouwen van een elektrische auto die rijdt op mierenzuur heeft.

Elektrische auto’s zijn afhankelijk van batterijen en hebben daardoor een beperkt bereik laat de Technische Universiteit Eindhoven weten. Met waterstof kan dit bereik vergroot worden, maar waterstof heeft als nadeel dat het vervoer en de opslag lastig en duur zijn omdat dit onder hoge druk moet gebeuren.

Mierenzuur biedt hiervoor volgens de onderzoekers de oplossing. Door middel van een chemische reactie kan waterstof met CO2 ontzettend snel worden omgezet in mierenzuur, en andersom. Hierdoor is het dus mogelijk om waterstof makkelijk en goedkoop te vervoeren, en op te slaan!

Vandaag presenteert het team een schaalmodel auto van ongeveer een meter groot, dat rijdt op de bovengenoemde reactie. Het doel is om aan het eind van het jaar een bus te kunnen demonstreren die rijdt op mierenzuur en in 2017 moet de eerste auto die rijdt op mierenzuur zijn ontwikkeld.

Naast de mogelijkheden van mierenzuur voor het gebruik in elektrische auto’s, kan de technologie ook gebruikt worden om energie die verkregen is uit bijvoorbeeld de zon en wind op te slaan en te gebruiken wanneer dit nodig is.