Numrush

“Technologie heeft een slechte invloed op geheugen”

Weet je een antwoord op een vraag niet, dan Google je het even. Telefoonnummers hoef je niet meer te onthouden want die staan opgeslagen in de cloud. Dankzij technologie is het steeds minder noodzakelijk om dingen te onthouden. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat dit echter een nadelig effect heeft op je geheugen en mensen steeds minder goed in staat bent om dingen te onthouden.

Carolyn Gregoire van The Huffington Post heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij komt tot de conclusie dat het menselijk geheugen op vijf verschillende manieren wordt aangetast door technologie.

Ten eerste zorgt de overvloed aan informatie ervoor dat het moeilijker is om informatie te bewaren in je geheugen. Tony Schwartz, expert op het gebied van productiviteit, legt het als volgt uit: “It’s like having water poured into a glass continuously all day long, so whatever was there at the top has to spill out as the new water comes down. We’re constantly losing the information that’s just come in”.

Het internet wordt een vervanger van het geheugen. Alles wat je ooit hebt willen weten, kun je tegenwoordig gemakkelijk vinden via Google of Wikipedia. Het is dan ook minder noodzakelijk om bepaalde belangrijke informatie te onthouden. Het internet wordt eigenlijk een externe harde schijf voor je geheugen.

Afleiding maakt het moeilijker om herinneringen te vormen. Bij ieder concert, uitje of museum zie je tegenwoordig meer mensen foto’s maken dan daadwerkelijk om zich heen kijken. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je niet je volledige aandacht op je omgeving hebt, het moeilijk is om herinneringen te vormen die jaren later nog blijven hangen.

De overvloed aan informatie zorgt voor verlies van overzicht. Doordat er zo veel informatie beschikbaar is, is het vaak lastig om verbanden tussen delen informatie te zien en zo een in gedachten een geheel te kunnen vormen. Het grote plaatje raakt hiermee verloren. Paradoxaal genoeg is dit grote plaatje juist nodig om de details te kunnen onthouden, blijkt uit onderzoek.

Tenslotte zegt Gregoire dat het geheugen van de zogenoemde millennials (tussen de 18 en 34 jaar) drastisch slechter is dan het geheugen van senioren. Dit blijkt uit recent onderzoek. De generatie Y vergeet zelfs vaker dan senioren te douchen (6 procent)! Een mogelijke oorzaak hiervan zou de grote hoeveelheid stress zijn waar jongeren constant onder staan.

Misschien toch maar eens kijken hoe dat geheugen te verbeteren valt.