Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in computers. En toen het internet opkwam, wilde ik niets liever dan oneindig rondsurfen en mijn eigen sites bouwen. Ik koos op de middelbare school logischerwijs informatica in mijn vakkenpakket en ging telematica – kort door de bocht netwerktechnologie – studeren aan de Universiteit Twente, maar ik werd vervolgens journalist. Zo lopen dingen in het leven.
Elger van der WelWekelijks schrijft Elger van der Wel een column over innovatie in de journalistiek en media. Deze week schrijft hij over het belang van technologische kennis voor journalisten.Exact tien jaar geleden begon ik op de online redactie van de NOS. En toen met de jaren internet en technologie steeds relevanter werden en mensen erachter kwamen dat ik dat snapte, kwamen ze steeds vaker naar me toe. Destijds hadden redacties nog geen techjournalisten. Niet bij de NOS, niet bij RTL Nieuws, niet bij kranten en niet bij nieuwssites. De techjournalisten die er waren in Nederland werkten bij sites als Tweakers en Webwereld.
Tijden zijn gelukkig veranderd. Elke grote nieuwsredactie in Nederland heeft wel één techredacteur of -verslaggever. Een complete deelredactie is soms nog wat te hoog gegrepen, maar zelfs die zie je steeds meer ontstaan. Soms door een slimme combinatie van bijvoorbeeld technologie en media in één redactie.
Ik heb de opkomst van de techjournalistiek in de algemene media van dichtbij mee mogen maken en kan alleen maar toejuichen hoe door algemene media tegenwoordig aan iedereen wordt uitgelegd hoe het zit met online veiligheid, privacy en de verandering van onze economie en maatschappij. En ook nieuwe ontwikkelingen – denk aan augmented/virtual reality, zelfrijdende auto’s en robotisering – worden steeds sneller opgepikt.
En toch heb ik wat te klagen.
Specialisten
Het probleem is namelijk nog steeds dat de kennis te veel bij specialisten ligt. Op heel veel nieuwsredacties werken all round-journalisten die berichten schrijven of video’s maken over allerlei onderwerpen. En daarbij speelt nog steeds dat er een chronisch tekort is aan technologische kennis.
Je moet als journalist als anno 2017 waar IS actief is en hoe de schoonzoon van de Amerikaanse president heet. Tegelijkertijd moet je in mijn ogen weten hoe een DDoS-aanval werkt of wat een zero-day-lek is. En natuurlijk kun je niet alles weten, zeker niet als het technologisch ingewikkeld is. Je moet echter wel weten waar je uitleg kunt vinden en deze kunnen begrijpen en zelfs daar schort het soms aan.