‘Tele2 gaat klanten blokkeren die simkaart met 06-nummer voor router of laptop gebruiken’

Tele2 gaat klanten die een simkaart met 06-nummer gebruiken in een router, laptop of ander apparaat waarvoor deze simkaart niet is bedoeld. Dat schrijft Tweakers op basis van informatie die de techwebsite heeft ingezien. Volgens de website sluit Tele2 klanten na twee weken af als zij na een waarschuwing niet stoppen met het gebruik van 06-nummers in apparaten waarin dat niet mag.

Steeds meer apparaten worden tegenwoordig voorzien van een simkaart. Naast smartphones gaat het bijvoorbeeld ook om tablets, navigatiesystemen en energiemeters. Om te voorkomen dat de 06-nummers, waarmee we mobiel bellen, opraken, worden dit soort apparaten voorzien van een 097-nummer.

Het ministerie stelt telecomproviders verplicht om 097-nummers toe te kennen aan apparaten die (bijna) altijd automatisch nummers kiezen. De gebruiker hoeft het nummer in de praktijk immers niet te onthouden of handmatig in te voeren. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van deze regels.

Klanten

Toch kunnen klanten van telecomproviders een simkaart met 06-nummer gebruiken in een tablet, dongel, laptop of ander apparaat. Telecomproviders zijn daarom al verplicht om het contract met de klant op de nemen dat dit verboden is.

Daarnaast moet de telecomprovider actie ondernemen als die weet dat een klant zijn simkaart met 06-nummer misbruikt. Telecomproviders die dat niet doen, kunnen van de ACM een boete krijgen.

Tele2 wil details op basis van informatie van Tweakers niet tegenover de techwebsite bevestigen. Wel vraagt de provider klanten om expliciet te verklaren dat de 06-simkaart gebruikt wordt op een telefoon die geschikt is voor het 4G-netwerk.

De afbeelding bij dit artikel is door Flickr-gebruiker Karl Baron beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.