Nooit meer een lege batterij: onderzoekers laden telefoon op met lasers

Een onderzoeksteam aan de Universiteit van Washington heeft succesvol een smartphone opgeladen met laserstraling. Dat meldt The Next Web. Met deze techniek zou een telefoon op afstand van een paar meter even snel opgeladen kunnen worden als met een standaard USB-kabel.

Veiligheid

De onderzoekers bevestigden een dun plaatje op de achterkant van de telefoon, om de energie van de laser op te vangen en daarmee het apparaat op te laden. Volgens de wetenschappers was het vooral belangrijk dat het opladen met lasers veilig kon gebeuren. Ze beschermden de telefoon met een warmte-absorberende metalen plaat, om de hitte van de laserstralen af te drijven. Wanneer er iemand in de buurt van de laser komt, zorgt een reflectormechanisme ervoor dat die uitgeschakeld wordt. Onderzoeker Arka Majumdar: “Deze eigenschappen geeft ons draadloze oplaadsysteem de veiligheidsstandaarden die nodig zijn om het toe te kunnen passen in huis en in commerciële situaties.”

Met een speciale app geeft de telefoon zijn locatie door aan de laser, door geluidssignalen af te geven die het menselijk oor niet kan horen. Wanneer de telefoon op een plek ligt die de laser herkent als ‘oplaadplek’, zoekt de laser naar de telefoon en begint die op te laden. Een oplaadplek kan overal in de kamer zijn, bijvoorbeeld een tafel.

Op dit moment kan de laserstraal met een sterkte van 2 watt over een afstand van 4 meter opladen. Maar dit kan volgens de onderzoekspaper uitgebreid worden naar een afstand van 12 meter.

Foto: Mark Stone / University of Washington