Urban jungle in huis? Dan kun je het beste voor terra cotta potten kiezen

terra cotta

Heb jij tijdens de pandemie een énorm aantal aan kamerplanten in huis gehaald? Je bent in ieder geval niet de enige. Want net zoals de meeste mensen wilde je natuurlijk wel wat moois van je eigen stekkie maken, veel meer dan dat zag je tenslotte niet. Nu het leven eindelijk weer iets normaler wordt, is de kans groot dat je groene vrienden het nét iets minder doen. Je zit er tenslotte niet meer élke dag naar te staren. Kun je wel wat tips voor je planten gebruiken? Let dan even op.

Planten en hun potten

Elke plantenliefhebber weet dat het vinden van de juiste pot nog best wel lastig kan zijn. Hij moet tenslotte groot genoeg zijn en het liefst eentje met een gat onderin. En als het even kan dan ook nog graag voor een zacht prijsje. Je kunt tegenwoordig in elke woonwinkel of warenhuis een groot aantal prachtige keramieken potten vinden, maar toch hoef het niet zo moeilijk te zijn. Je kunt namelijk toch echt het beste kiezen voor terra cotta.

Terra cotta

Dat je het beste voor terra cotta kunt gaan, heeft alles te maken met het materiaal dat in deze potten wordt gebruikt. Dit kan namelijk een enorme hulp zijn voor jouw planten. We weten natuurlijk dat je planten genoeg water moet geven en dat ze doodgaan als je ze helemaal geen water meer geeft. Maar wist je dat planten ook dood kunnen gaan wanneer je ze te veel water geeft? En juist hier kunnen de terra cotta potten bij helpen. De potten slurpen het overtollige water namelijk gewoon op.

Water

Als je al wat van deze oranje potten in je huis hebt staan, dan is het je vast wel eens opgevallen dat deze donkerder kleuren wanneer je de plant water geeft. Dat is dus het water dat wordt opgezogen. Het materiaal is licht en poreus en planten houden hier van, omdat er ook lucht door het materiaal komt.

Een extra plus voor deze potten is dat er in principe altijd al een gat onderin zit. Dat betekent wel dat je ‘m altijd op een schoteltje moet zetten, maar zorgt er ook voor dat het water weg kan lopen. Zo blijft er geen laagje water onderin de pot en dat is alleen maar goed: door dat laagje water wat in de pot kan blijven staan, gaan de wortels schimmelen en ook dan zal je plant sterven. Veel planten houden namelijk niet van natte voeten.

Houd je niet zo van die oranje kleur? Dan kun je de pot natuurlijk ook gewoon een likje verf geven.

Beeld: Shutterstock