Terreurgroep IS raadt volgelingen af WhatsApp en Telegram te gebruiken

Terreurorganisatie IS raadt zijn volgelingen af om nog langer gebruik te maken van de berichtendiensten WhatsApp en Telegram. Dat schrijft Reuters. De coalitie tegen de terreurgroep zou de locatiegegevens van de apps gebruiken om bombardementen op IS-commandanten uit te voeren.

De groep maakte dat aan zijn volgelingen bekend via Al-Naba, een online IS-publicatie. Vermoed wordt dat IS diensten zoals WhatsApp en Telegram gebruikt om contact te leggen met mensen buiten Irak, Syrië en Libië. In Al-Naba waarschuwt de groep dat een IS-strijder die in contact komt met een persoon die gevolgd wordt, de aandacht kan trekken, bijvoorbeeld van Westerse inlichtingendiensten. Daarmee loopt de IS-strijder het risico zijn locatie prijs te geven.

Locatiegegevens van berichten vallen onder zogenoemde metadata. Daarin is bijvoorbeeld af te lezen wie met wie communiceert en vanaf welke locatie, maar de inhoud van de gesprekken valt daar niet onder. Zowel WhatsApp als Telegram bieden end-to-endencryptie aan. Daarbij wordt de inhoud van de communicatie zo versleuteld dat zelfs de berichtendienst zelf niet mee kan lezen.

Inlichtingendiensten kunnen de metadata desondanks gebruiken om bepaalde personen op te sporen. Deze gegevens zeggen veel over het netwerk van bepaalde personen, zijn contacten en andere patronen. Toch zijn inlichtingendiensten ook met toenemende mate geïnteresseerd in de inhoud van gesprekken. De Duitse geheime dienst BND zou daarom bijvoorbeeld 150 miljoen euro willen investeren om de encryptie van WhatsApp te kraken.