‘Tesla Autopilot 2.0 stopt automatisch voor het stoplicht en komt nog dit jaar’

Tesla houdt er letterlijk de vaart in bij de ontwikkeling van zijn zelfrijdende functies. Het bedrijf zou druk bezig zijn met een hele grote uitbreiding van Autopilot die de mogelijkheden om autonoom te rijden verder verruimt. Autopilot 2.0 zou nog dit jaar uit moeten komen, schrijft TechnoBuffalo op basis van anonieme bronnen. Eerder werd al een prototype gespot met een Model S met twee camera’s, die gebruikt zouden kunnen worden voor geavanceerdere Autopilot-functies.

Op dit moment kun je met Autopilot autonoom op de snelweg rijden. In sommige landen kan de auto zelfs zelfstandig van baan wisselen, maar in Nederland is deze functie uitgeschakeld uit veiligheidsoverwegingen. “Het systeem met de dubbele camera is in staat om stoptekens en verkeerslichten te herkennen en hierop te reageren zonder dat de chauffeur iets hoeft te doen”, zegt de bron die TechnoBuffalo sprak. Dit zou betekenen dat de auto ook buiten de snelweg in de zelfrijdende modus kan worden gebruikt.

De grote vraag is of Tesla straks onderscheid gaat maken tussen versies van Autopilot afhankelijk van welke hardware er in een auto zit. Het idee van Tesla was dat sinds een paar jaar alle systemen die nodig zijn voor een volledig zelfrijdende auto al worden ingebouwd en dat nieuwe functies via software beschikbaar komen. Eerder zei de ontwikkelaar van Autopilot ook dat nieuwe functies voor iedereen beschikbaar komen en bijvoorbeeld niet worden bewaard voor de Model 3.

Verder is de vraag of het dodelijke ongeluk met een Tesla in Autopilot-modus er voor gaat zorgen dat Tesla voorzichtiger wordt met de uitrol van geavanceerdere functies. Ook bestaat de kans dat overheden Tesla geen toestemming geven om zijn zelfrijdende functies op dit moment verder uit te breiden, als gevolg van het incident.