Nieuwe versie van Tesla Autopilot had ongeluk kunnen voorkomen

Tesla Model S

Autopilot van Tesla gaat met zijn nieuwe update meer gebruik maken van radar om de omgeving waar te nemen. Volgens de autofabrikant is de radar nu voldoende ontwikkeld om zonder camera een goed beeld van de omgeving te kunnen krijgen. Versie 8.0 van Autopilot wordt binnen twee weken beschikbaar. Volgens Tesla-baas Elon Musk had het dodelijke ongeluk met een Model S in Autopilot in de VS dit voorjaar voorkomen kunnen worden met deze technologie.

De radar werd eerder slechts gebruikt als ondersteuning van de camera. Nu is de radar van Tesla veel beter in staat om onderscheid te maken tussen verschillende objecten op de weg. Op die manier kan de technologie bijvoorbeeld voetgangers, auto’s en zwerfvuil van elkaar onderscheiden. Het voordeel van een radar is dat weersomstandigheden, zoals mist of sneeuwval, in tegenstelling tot een camera geen belemmering vormen voor het verzamelen van data.

Het grootste obstakel was volgens Tesla om te voorkomen dat de auto zou remmen terwijl dat niet nodig geweest was, bijvoorbeeld voor een leeg blikje. De auto maakt nu meer gebruik van een database van andere auto’s op te bepalen of een situatie veilig is. Als namelijk blijkt dat veel auto’s veilig langs een object rijden, wordt dat object in de database geplaatst waardoor de radar weet met wat voor situatie hij te maken heeft.

Daarnaast verbetert de update aan Autopilot onder andere ook de mogelijkheid om zelf in de rijbaan te blijven en het remsysteem van adaptive cruise control, waarbij de auto zelf de afstand tot zijn voorganger kan bepalen.