Tesla verwijdert woorden ‘Autopilot’ en ‘zelfrijdende auto’ van Chinese website

Tesla heeft het woord Autopilot en een term die de auto omschrijft als zelfrijdend voertuig van zijn Chinese website gehaald. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat een van zijn klanten in Beijing met zijn auto was gecrasht terwijl de Autopilot-functie ingeschakeld was. Volgens Tesla had de bestuurder tijdens het ongeluk zijn handen niet aan het stuur, terwijl Tesla zegt dat het systeem niet geschikt is om zonder handen te gebruiken.

De ‘zelfrijdende’ technologie is namelijk niet echt zelfrijdend. Met Autopilot kunnen bestuurders van een Tesla onder andere makkelijker van baan wisselen. Op een snelweg behoudt de auto zelf een geschikte afstand tot zijn voorganger door zelf te remmen en te accelereren. Bij het ongeluk in Beijing raakte niemand gewond. Hoewel Tesla dus zegt dat de bestuurder verantwoordelijk blijft, geeft de bestuurder het bedrijf toch de schuld omdat het zijn de auto wordt gepromoot met ’technologie voor zelfrijdende functies’.

Tegen Reuters ontkent het bedrijf echter dat het weghalen van de woorden op zijn Chinese website te maken hebben met het ongeluk, maar dat het onderdeel uitmaakt van een verbetering in de vertaling. In plaats van zelfrijdend gebruikt het bedrijf nu woorden die vertalen naar self-assisted driving. Die woorden komen dus ook dichter in de buurt van de werkelijke capaciteit van Tesla’s auto.

De Amerikaanse wegenautoriteit NHTSA onderzoekt momenteel een dodelijk ongeval van eerder dit jaar. In de Amerikaanse staat Florida kwam een man om het leven toen hij met zijn Model S bij een ongeluk betrokken raakte. Ook bij dit ongeluk was autopilot ingeschakeld.