Tesla bedekt Gigafactory met ‘grootste zonnedak in de wereld’

Tesla gaat het dak van zijn Gigafactory in Nevada bedekken met een zonnedak van 70 megawatt. Dat schrijft Electrek op basis van een document dat Tesla aan investeerders uitdeelde tijdens een rondleiding. Volgens de autofabrikant is het zonnedak ongeveer zeven keer groter dan het huidige grootste zonnedak in de Verenigde Staten.

Het grootste zonnedak van de VS is in handen van energiebedrijf Southern California Edison en ligt in Californië. Het dak heeft een vermogen van 10 megawatt. In India ligt naar verluidt het grootste zonnedak ter wereld met 11,5 megawatt. Het vermogen het dak van de fabriek van Tesla is in vergelijking met dit dak alsnog zes keer groter.

Tesla profileert zijn Gigafactory als een elektrische fabriek die volledig gebruik maakt van duurzaam opgewekte energie. Naast het zonnedak wil het bedrijf ook zonne-energie opwekken met installaties die op de grond staan. In de Gigafactory worden auto-accu’s en andere opslagmodules voor elektriciteit gemaakt. De fabriek is al deels operationeel en moet in 2018 helemaal af zijn.

Duurzaam

In het document dat Electrek in handen heeft beschrijft Tesla ook hoe de Gigafactory zo duurzaam mogelijk moet opereren. Zo wordt het gebouw onder meer verwarmd met resthitte van de productie van batterijen. Verder is er een gesloten watersysteem dat 1,5 miljoen liter water rondpompt. Ook bouwt het bedrijf een ruimte waar batterijen van Tesla gerecycled worden.